De rekenhuur is de huur die de Belastingdienst gebruikt voor het berekenen van jouw aanvraag huurtoeslag. Bereken gemakkelijk jouw huurtoeslag in het online stappenplan.

De rekenhuur van de Belastingdienst bestaat uit de kale of netto huurprijs plus eventuele verrekenbare servicekosten van jouw huurwoning. De kale of netto huurprijs is de huurprijs alleen voor het huren van de woning, dus zonder gas, water en elektra en ook zonder eventuele servicekosten.

Er zijn vier soorten servicekosten die subsidiabel zijn voor de huurtoeslag, dit zijn:

Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten per maand.

Huur je een flat, appartement of studio dan heb je ongetwijfeld gemeenschappelijke ruimten in het gebouw van jouw huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijk ruimten zoals je portiek, gang, trappenhuis of lift. Wanneer jij energiekosten moet betalen voor bijvoorbeeld het licht dat brand in de gang of de stroom van de lift dan zijn deze subsidiabel voor jouw aanvraag huurtoeslag.

Let op, energiekosten voor je eigen woning, zoals het verbruik van gas, water en elektra zijn niet subsidiabel en mag je dus niet opgeven in jouw aanvraag huurtoeslag.

Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten per maand.

Huur je een flat, appartement of studio dan heb je ongetwijfeld gemeenschappelijke ruimten in het gebouw van jouw huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijk ruimten zoals je portiek, gang, trappenhuis of lift. Wanneer jij kosten moet betalen voor het schoonhouden of schoonmaken van bijvoorbeeld de portiek, gang en/of de lift dan zijn deze subsidiabel voor jouw aanvraag huurtoeslag.

Huismeesterkosten per maand.

Is er een huismeester of conciërge aanwezig in het gebouw/complex van jouw huurwoning dan worden daarvoor vaak kosten in reken gebracht. Deze kosten zijn subsidiabel en mag je dus opgeven in jouw aanvraag huurtoeslag.

Kosten voor dienst- en recreatieruimten per maand.

Zijn er dienst- en recreatieruimten in het gebouw/complex van jouw huurwoning en worden daar kapitaal- of onderhoudskosten voor berekend door jouw verhuurder. Dan zijn deze kosten subsidiabel en mag je deze dus opgeven in jouw aanvraag huurtoeslag.

Huurprijzen 2019

Om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag moet jouw huurprijs minimaal €228,62 bedragen.

Ben je 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar dan mag jouw huurprijs maximaal €424,44 bedragen.

Ben je 23 jaar of ouder dan mag jouw huurprijs maximaal €720,42 bedragen.

Huurprijzen 2018

Om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag moet jouw huurprijs minimaal €225,08 bedragen.

Ben je 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar dan mag jouw huurprijs maximaal €417,34 bedragen.

Ben je 23 jaar of ouder dan mag jouw huurprijs maximaal €710,68 bedragen.

Huurprijzen 2017

Om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag moet jouw huurprijs minimaal €223,42 bedragen.

Ben je 18 jaar of ouder maar jonger dan 23 jaar dan mag jouw huurprijs maximaal €414,02 bedragen.

Let wel op dat de huurtoeslag 2017 tot 1 september 2018 rechtstreeks bij de Belastingdienst kon worden aangevraagd. Via onze website is het op dit moment niet meer mogelijk huurtoeslag 2017 aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten