Veel studenten hebben, zonder dat ze dat weten, recht op huurtoeslag. Bereken snel en simpel hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen in ons stappenplan.

Student en huurtoeslag

Ben je een scholier of een student aan een (middelbare) school, MBO, HBO of universiteit dan gelden voor jou dezelfde vereisten voor de huurtoeslag. Het maakt dus niet uit of je wel of niet student of scholier bent. Wanneer je achttien of ouder bent en je woont in een (zelfstandige) huurwoning waarvan de huurprijs binnen de grenzen valt dan kan je huurtoeslag aanvragen. Je moet uiteraard wel een huurovereenkomst hebben. Verder gelden voor studenten dezelfde huurtoeslag inkomens- en vermogensgrenzen. Ook gelden dezelfde huurtoeslag toeslagpartner en medebewoner regels voor studenten. Studiefinanciering en scholierentegemoetkoming staan los van de huurtoeslag en worden niet gezien als belastbaar inkomen voor huurtoeslag. Studiefinanciering wordt uitbetaald door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), deze betaling staat dus los van de uitbetaling van huurtoeslag. De Belastingdienst betaalt de huurtoeslag uit, hiervoor dien je zelf een rekeningnummer door te geven. Je kunt je rekeningnummer persoonlijk doorgeven aan de Belastingdienst met dit formulier. Ontvang je al andere toeslagen zoals zorgtoeslag dan word je huurtoeslag automatisch overgemaakt naar hetzelfde rekeningnummer als waarop je deze toeslagen ontvangt.

Studentenwoning en huurtoeslag

Voor studentenwoningen gelden dezelfde vereisten om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag.

Huur je een kamer in een woning met een eigen huurcontract dan heb je waarschijnlijk geen recht op huurtoeslag. In dit geval moet je waarschijnlijk je badkamer, keuken en/of toilet delen met andere individuele huurders, je woning/kamer is dan dus niet zelfstandig en je hebt dan geen recht op huurtoeslag tenzij je woning/kamer is aangewezen door de Belastingdienst.

Huur je samen met andere studenten gezamenlijk één woning dan gelden ook de normale huurtoeslag regels. In dit geval moet je samen één huurcontract hebben en met de (totale) kale huurprijs uit het huurcontract binnen de maximale huurprijsgrenzen blijven, dit is afhankelijk van jullie leeftijden. Ook moeten jullie gezamenlijk met jullie inkomens binnen de inkomensgrens van een meerpersoonshuishouden blijven. Elk van jullie moet tevens binnen de vermogensgrens blijven, deze geldt per persoon.

Ook huurwoningen in studentencomplexen moeten voldoen aan de normale vereisten om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag. De woningen moeten dus in principe zelfstandig zijn. Zijn de woningen niet zelfstandig maar wel gericht op een eenpersoonshuishouden, deel je dus bijvoorbeeld alleen de keuken of alleen de badkamer/toilet, en heb je wel een eigen huurcontract en eigen adres. Dan is er een kans dat jouw woning/kamer is aangewezen door de Belastingdienst als ‘aangewezen onzelfstandige woonruimte’ of als ‘aangewezen groepswoning’. In dat geval kan je wel individueel huurtoeslag aanvragen. Je kunt bij je verhuurder of de Belastingdienst navragen of je woning is aangewezen door de Belastingdienst.