Er wordt door de Belastingdienst geen onderscheid gemaakt tussen huurwoningen in de sociale sector en huurwoningen in de vrije sector. Voldoen de woning en jij en je eventuele toeslagpartner en/of medebewoner aan de eisen voor de huurtoeslag dan kun je ook met een vrije sector woning huurtoeslag aanvragen. De eisen die worden gesteld aan de huurwoning, de huurprijs en jouw of jullie inkomen en vermogen zijn dus precies hetzelfde. Ook met je huurwoning in de vrije sector kan je eenvoudig en snel via ons stappenplan een aanvraag indienen.

Particulier huren en huurtoeslag

Als je huurt van een particulier dan huur je in de vrije sector. Zoals hierboven reeds is aangegeven wordt er door de Belastingdienst geen onderscheid gemaakt tussen huurwoningen in de sociale sector en huurwoningen in de vrije sector. Je kunt dus ook met je particuliere huurwoning huurtoeslag ontvangen als je woning en jij en je eventuele toeslagpartner en/of medebewoner voldoen aan de eisen voor de huurtoeslag.

Huren van familie/ouders van huurtoeslag

Wanneer je huurt van een familielid, je huurt bijvoorbeeld een woning van je ouders, dan huur je in de vrije sector. Er wordt door de Belastingdienst geen onderscheid gemaakt tussen huurwoningen in de sociale sector en huurwoningen in de vrije sector. Voldoen de woning en jij en je eventuele toeslagpartner en/of medebewoner aan de eisen voor de huurtoeslag dan kun je ook met een vrije sector woning huurtoeslag aanvragen. Let wel op, je moet echt een huurovereenkomst sluiten met elkaar en er moeten ook echt huurbetalingen plaatsvinden. Daarnaast moet de overeengekomen huurprijs realistisch zijn in het economisch verkeer. Je kan dus bijvoorbeeld niet een enorme villa (ver)huren voor maar €300,- per maand.