Wijziging huurtoeslag doorgeven

Het kan zijn dat jij je huurtoeslag moet aanpassen, bijvoorbeeld omdat je inkomen verandert of omdat je gaat samenwonen. De Belastingdienst kan niet direct alle wijzigingen in jouw situatie bijhouden. Er wordt daarom van jou verwacht dat jij wijzigingen zelf doorgeeft. Jouwtoeslag.info kan jou hierbij helpen. Wij controleren, verwerken en dienen jouw wijziging in bij de Belastingdienst. Door onze controle weet je zeker dat jouw wijziging huurtoeslag geen onjuistheden bevat en goed binnenkomt bij de Belastingdienst. Jouwtoeslag.info is een geregistreerd belastingadviseur, voor het controleren, verwerken en indienen van jouw wijziging huurtoeslag rekenen wij eenmalige administratiekosten van €39,50 middels automatisch incasso. Hiervoor machtig je ons in de laatste stap van het stappenplan op de website. Voor het verwerken van een wijziging van de huurtoeslag hanteert de Belastingdienst een verwerkingstermijn van gemiddeld 6 tot 8 en maximaal 13 weken.

Inkomen huurtoeslag aanpassen

Verandert jouw inkomen, kijk dan bij ‘Inkomen en huurtoeslag’ of het noodzakelijk is om jouw inkomen voor de huurtoeslag te wijzigen. Let hierbij ook op het inkomen van je eventuele toeslagpartner, deze moet je ook meerekenen. Je kunt je inkomen gedurende het jaar continu aanpassen wanneer de eerdere schatting niet meer klopt. Is het noodzakelijk om je inkomen aan te passen doet dit dan eenvoudig en snel via ons stappenplan.

Samenwonen en huurtoeslag

Wanneer je gaat samenwonen dan moet je dit altijd doorgeven voor de huurtoeslag, je krijgt dan namelijk een (nieuwe) medebewoner of toeslagpartner. Kijk voor meer informatie over toeslagpartner bij ‘Huurtoeslag en toeslagpartner’ en ‘Huishouden en huurtoeslag’.

Wanneer je al samenwoonde en nu toeslagpartner van elkaar wordt, bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen of samen een kind krijgt, dan wordt je met terugwerkende kracht toeslagpartner van elkaar vanaf het moment dat jullie gingen samen wonen. Wanneer je in een vorig jaar al samenwoonde en nu een toeslagpartnerschap aangaat dan ben je terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar toeslagpartners van elkaar. Er hoeft dan niet per se iets te veranderen in jullie hoogte van huurtoeslag, je nieuwe toeslagpartner was immers al een medebewoner en zijn of haar inkomen werd al meegerekend voor jullie huurtoeslag.

Scheiden en huurtoeslag

Uit elkaar gaan en huurtoeslag

Ontving jij al huurtoeslag en gaan jullie uit elkaar en hadden jullie geen officiële binding dan hoef je niks te wijzigen of door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst krijgt van de gemeente door wie er weggaat uit de woning, deze schrijft zich dan namelijk uit van het adres. Jouw beschikking van de huurtoeslag wordt automatisch aangepast.

Verhuist degene op wiens naam de beschikking van de huurtoeslag staat, dan verhuist de beschikking mee. Blijf je dus achter in de huurwoning dan moet je zelf een nieuwe aanvraag huurtoeslag invullen. Degene die verhuist met zijn/haar beschikking moet eventueel een nieuwe huurprijs en woonsituatie voor de huurtoeslag doorgeven om de juiste huurtoeslag te ontvangen voor de nieuwe situatie. Dit kan je eenvoudig en snel aanpassen via ons stappenplan.

Officieel scheiden en huurtoeslag

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en gaan jullie scheiden dan kan je de huurtoeslag individueel aanvragen vanaf het moment dat jullie een verzoek tot echtscheiding hebben ingediend bij de rechter én jullie op aparte adressen van elkaar staan geregistreerd bij de gemeente in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Er moet dus een inmenging van de rechter zijn en jullie moeten op aparte adressen zijn geregistreerd, is één van beide nog niet van toepassing dan blijft de huurtoeslag worden uitgekeerd op gezamenlijke basis.

Zijn jullie toeslagpartners van elkaar, maar zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap met elkaar en gaan jullie uit elkaar? Dan kunt je de huurtoeslag individueel aanvragen vanaf het moment dat jullie op aparte adressen van elkaar staan geregistreerd bij de gemeente in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Je kunt eenvoudig en snel een nieuwe aanvraag huurtoeslag indienen via ons stappenplan.

Rekeningnummer huurtoeslag wijzigen

Je kan het rekeningnummer waarop je je huurtoeslag wilt ontvangen alleen rechtstreeks bij de Belastingdienst persoonlijk bevestigen of wijzigen. Vanwege de fraudegevoeligheid van de toeslagen kunnen geregistreerd belastingadviseurs zoals Jouwtoeslag.info geen rekeningnummers doorgeven aan de Belastingdienst. Je kan eventueel dit formulier gebruiken om je (nieuwe) rekeningnummer voor de huurtoeslag door te geven aan de Belastingdienst.

Adreswijziging huurtoeslag

Voor de huurtoeslag moet je alle adreswijzigingen door geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst krijgt je adreswijziging automatisch door van de gemeente, echter moet je zelf je nieuwe huurprijs en woonsituatie doorgeven. Verhuis je naar het buitenland neem dan vóór je gaat verhuizen contact op met de Belastingdienst om je huurtoeslag stop te zetten en je nieuwe adres door te geven, Jouwtoeslag.info kan je hier helaas niet bij helpen.