Nieuws en achtergrondinformatie over toeslagen

Gelijk naar het stappenplan voor zorgtoeslag of huurtoeslag.

Inkomensgrenzen en vermogensvrijstelling 2019

Afbouwgrens €20.941
Maximum inkomen alleenstaand €29.562
Maximum inkomen met partner €37.882
Maximum vermogen alleenstaand €114.776
Maximum vermogen met partner €145.136
Maximale toeslag alleenstaand €99 per maand (€1.118 per jaar)
Maximale toeslag met partner €176 per maand (€2.112 per jaar)

Het vermogen wordt gepeild op 1 januari van het betreffende jaar. Heeft u op 1 januari een vermogen dat hoger is dan bovenstaande, dan heeft u dat gehele jaar geen recht op zorgtoeslag. Heeft u op 1 januari een vermogen dat gelijk is, of lager dan bovenstaande, dan heeft u op basis van het vermogen het gehele jaar recht op zorgtoeslag. Het gaat om uw Box-3 inkomen.

Verandert het vermogen in de loop van het jaar, dan is dat niet meer van invloed op de toeslagen. De eerstvolgende datum waarop het vermogen opnieuw beoordeeld wordt is op 1 januari van het volgend jaar. Het veranderde vermogen heeft mogelijk wel invloed op de toeslagen van het opvolgende jaar.

Nieuwe zorgverzekering in 2018

Ben jij na het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars erachter gekomen dat jij flink kunt besparen op jouw zorgpremie? Goed nieuws, want ook jij kunt ervoor kiezen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar hoe werkt dit? En wat voor invloed heeft dit op jouw zorgtoeslag?

Waarom overstappen?

Midden november maken de Nederlandse zorgverzekeraars de zorgpremies voor 2018 bekend. Verschillende websites kunnen afhankelijk van jouw wensen zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Wij adviseren altijd om even een kijkje te nemen. Het vergelijken van zorgverzekeraars kan jou misschien wel een betere premie of dekking opleveren!

Wat gebeurt er met mijn zorgtoeslag?

Het overstappen van zorgverzekeraar heeft geen invloed op jouw zorgtoeslag. Een lagere zorgpremie betekent dus niet dat je minder zorgtoeslag krijgt.

Het maakt voor de zorgtoeslag niet uit bij wie je je verzekert. Dat kan je oude verzekeraar zijn, eentje die je op internet uitkiest, of een verzekeraar die via je werkgever korting aanbiedt. Allemaal prima. Het enige dat uitmaakt voor de zorgtoeslag is dát je verzekerd bent.

De hoogte van mijn toeslag verandert

Toch kan de hoogte van de zorgtoeslag 2019 verschillen met de zorgtoeslag 2018. Dit komt omdat de Belastingdienst elk jaar in december de definitieve cijfers voor de zorgtoeslag van het volgende jaar bekend maakt. Zodra de grenzen van 2019 bekend zijn, zullen wij deze informatie delen op onze website.

Ook kan de hoogte van de zorgtoeslag in 2019 wijzigigen als er iets verandert in jouw woonsituatie en/of inkomen. Let op! Als dit bij jou het geval is, moet je dit zelf door te geven. Jouwtoeslag.info helpt hier graag bij. Via onze website kan je snel en gemakkelijk een wijziging doorvoeren. Jouw toeslag wordt dan herberekend zodat je maandelijks het juiste bedrag op je rekening ontvangt.

Heb je nog vragen? Mail ons op info@jouwtoeslag.info en we helpen je zo snel mogelijk.

Heb ik recht op zorgtoeslag met mijn verzekering

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor de te betalen zorgverzekeringspremie aan jouw zorgverzekeraar. Het recht op zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kan het soms best lastig zijn om te bepalen of je met jouw verzekering in aanmerking komt op de zorgtoeslag. Jouwtoeslag.info informeert jou graag over de mogelijkheden hierin.

De hoofdregel

Heb je verplicht een Nederlandse basisverzekering? Dan kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Heb je geen basisverzekering, of is je verzekering niet verplicht? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Wat gebeurt er met mijn zorgtoeslag?

Woon of werk je in Nederland, dan ben je eigenlijk altijd verplicht verzekerd voor de ziektekosten.

Er zijn uitzonderingen voor buitenlandse studenten die niet werken naast hun studie en mensen die zich vanwege hun geloof niet willen verzekeren. In sommige gevallen zijn buitenlandse werknemers ook niet verplicht verzekerd.

Verzekerd op polis van ouders

Voor kinderen met een leeftijd onder de 18 jaar geldt dat zij gratis zijn verzekerd op de polis van hun ouders. Maar wat als je net 18 jaar bent geworden? Als meerderjarige ben jij nu ook verplicht om een Nederlandse basisverzekering af te sluiten. Dit betekent dat je een maandelijks bedrag aan premie betaalt aan je verzekeraar. Gelukkig bestaat er zorgtoeslag! Vanaf de eerst volgende maand na je 18e verjaardag kun je hier aanspraak op maken. Het maakt daarbij niet uit of je een eigen verzekeringspolis hebt, of bent verzekerd op de polis van jouw ouders.

Basisverzekering en aanvullende verzekering?

Naast de basisverzekering, waarvan de dekking door de overheid wordt bepaald, bieden veel zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen aan. Een aanvullende verzekering is niet verplicht maar kan wel handig zijn als jij aanvullende wensen hebt die niet binnen het basispakket vallen. Dat kan gaan om kosten voor de tandarts, fysiotherapeut etc.

Naast de basisverzekering, waarvan de dekking door de overheid wordt bepaald, bieden veel zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen aan. Een aanvullende verzekering is niet verplicht maar kan wel handig zijn als jij aanvullende wensen hebt die niet binnen het basispakket vallen. Dat kan gaan om kosten voor de tandarts, fysiotherapeut etc.

Buitenlandse studenten met een Nederlandse verzekering

Als je als buitenlands student alleen in Nederland bent om te studeren, en je werkt daar niet bij, dan kan je geen zorg toeslag aanvragen. Dit geldt ook als je wel een Nederlandse zorgverzekering hebt

Je hebt als buitenlandse student wel recht op zorgtoeslag als je 30 of ouder bent, of wanneer je een (bij)baan in Nederland hebt. Natuurlijk heb je in beide gevallen ook een Nederlandse zorgverzekering nodig.

Niet particulier verzekerd

Als militair in actieve dienst ben je verzekerd bij het Ministerie van Defensie en ben je dus niet verplicht verzekerd voor de Zorgverzekeringswet. Om deze reden is het dan ook niet mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Indien je al zorgtoeslag ontvangt en militair wordt, zal je de zorgtoeslag stop moeten zetten.

Ook als gedetineerde heb je geen recht op de zorgtoeslag indien je langer dan één maand een straf uitzit in de gevangenis, in een huis van bewaring of in een tbs-kliniek. Ook in deze situatie zal je daarom de zorgtoeslag stop moeten zetten wanneer je deze ontvangt. Ben je korter dan een maand gedetineerd, dan loopt je eigen verzekering door en je recht op zorgtoeslag dus ook.

Studeren in een buitenland met een aanvullende verzekering

Vertrek jij tijdelijk naar het buitenland voor bijvoorbeeld een stage? Mogelijk sluit je hier een aanvullende zorgverzekering voor af. In dat geval gelden dezelfde regels zoals bij elke andere aanvullende zorgverzekering. Zolang jij nog verplicht verzekerd bent bij een Nederlandse zorgverzekering heb je nog recht op de zorgtoeslag!

Ik kom in aanmerking voor de zorgtoeslag, wat nu?

Wij helpen jou graag met het aanvragen van de zorgtoeslag. Via onze website kun je gemakkelijk en snel bepalen waar jij maandelijks recht op hebt. Klik hier voor informatie over het aanvragen van de zorgtoeslag via Jouwtoeslag.info.