Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, worden er bepaalde eisen gesteld aan je inkomen. De snelste manier om te controleren of je met jouw inkomen recht hebt is via de proefberekening.

Belastbaar jaarinkomen

Voor de berekening van de zorgtoeslag wordt er gekeken naar het belastbaar jaarinkomen. Dit is het bruto inkomen plus vakantiegeld en eventuele toeslagen zoals reiskostenvergoeding, onregelmatigheidstoeslag en dergelijke. Ontslagvergoedingen en nabetalingen van achterstallig loon tellen in beginsel mee als belastbaar inkomen over het jaar waarin deze worden uitgekeerd. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Inkomen zorgtoeslag 2019, 2018 & 2017

Inkomen zorgtoeslag 2019

De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan €20.941,- dan bouwt jouw zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Onder deze grens ontvang je dus altijd de maximale zorgtoeslag. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan € 29.562,- dan is jouw inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en heb je geen recht op zorgtoeslag. Is jullie gezamenlijke belastbaar jaarinkomen hoger dan € 37.885,- dan is jullie inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en hebben jullie geen recht op de zorgtoeslag.

Inkomen zorgtoeslag 2018

De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan €20.451,- dan bouwt jouw zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Onder deze grens ontvang je dus altijd de maximale zorgtoeslag. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan € 28.720,- dan is jouw inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en heb je geen recht op zorgtoeslag. Is jullie gezamenlijke belastbaar jaarinkomen hoger dan € 35.996,- dan is jullie inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en hebben jullie geen recht zorgtoeslag. Dit zijn de inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag 2018.

Inkomen zorgtoeslag 2017

De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan €20.109,- dan bouwt jouw zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Onder deze grens ontvang je dus altijd de maximale zorgtoeslag. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan € 27.857,- dan is jouw inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en heb je geen recht op zorgtoeslag. Is jullie gezamenlijke belastbaar jaarinkomen hoger dan € 35.116,- dan is jullie inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en hebben jullie geen recht zorgtoeslag. Dit zijn de inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag 2017. De zorgtoeslag voor het jaar 2017 kon tot 1 september 2018 rechtstreeks bij de Belastingdienst aangevraagd worden. Via onze website is het op dit moment niet meer mogelijk zorgtoeslag 2017 aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten. Als u uitstel hebt aangevraagd voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting voor 2017, dan kunt u nog wel zorgtoeslag aanvragen tot het moment dat het uitstel vervalt. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Bijbaan en zorgtoeslag

Heb je alleen een bijbaan omdat je nog naar school gaat of studeert dan volstaat over het algemeen een ruwe schatting van je inkomen. Met de meeste bijbanen verdien je namelijk niet meer dan de afbouwgrens dus kom je altijd in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag.

Komt je inkomen in de buurt van de afbouwgrens, of is je inkomen hoger, maak dan wel een specifieke en het liefst ruime schatting van je inkomen. Hoe specifieker en ruimer de schatting van je inkomen hoe kleiner de kans op een terugbetaling van de zorgtoeslag. Je kunt hiervoor je loonstrook of jaaropgaaf gebruiken. Mocht je hier hulp bij willen, neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

Inkomensgrens zorgtoeslag 2018

De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Heb je in 2018 een belastbaar jaarinkomen hoger dan € 20.451 dan bouwt jouw zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Onder deze grens ontvang je dus altijd de maximale zorgtoeslag. Heb je een belastbaar jaarinkomen hoger dan € 28.720 dan is jouw inkomen te hoog voor de zorgtoeslag en heb je geen recht op zorgtoeslag. Heb je een toeslagpartner en is jullie gezamenlijke belastbaar jaarinkomen hoger dan € 35.996, dan is jullie inkomen te hoog en hebben jullie geen recht zorgtoeslag.

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag 2018 gelden de volgende maximum inkomens:

Afbouwgrens €20.451,-
Alleenstaand €28.720,-
Samen met toeslagpartner €35.996,-

Inkomensgrens zorgtoeslag 2017

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag 2017 gelden de volgende maximum inkomens:

Afbouwgrens €20.109,-
Alleenstaand €27.857,-
Samen met toeslagpartner €35.116,-

Exacte hoogte zorgtoeslag en vermogen zorgtoeslag

Wil je de exacte hoogte van jouw of jullie zorgtoeslag berekenen? Ga dan naar het stappenplan.