Veel studenten hebben recht op zorgtoeslag. Ook als je alleen stufi ontvangt en geen inkomen hebt kun je zorgtoeslag aanvragen. Dan kan binnen een paar minuten in het online stappenplan.

Scholier en zorgtoeslag

Ben je een (middelbare school) scholier dan gelden voor jou dezelfde vereisten voor de zorgtoeslag. Het maakt dus niet uit of je wel of niet scholier bent, je kunt je zorgtoeslag eenvoudig en snel aanvragen via ons stappenplan. Wanneer je achttien of ouder bent en je bent verplicht verzekerd in Nederland voor de ziektekosten dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag vanaf je achttiende verjaardag. Voor scholieren gelden dezelfde zorgtoeslag inkomens- en vermogensgrenzen. Ook gelden dezelfde zorgtoeslag toeslagpartner regels voor scholieren. Scholierentegemoetkoming staat los van de zorgtoeslag en wordt niet gezien als belastbaar inkomen voor zorgtoeslag. De betaling van scholierentegemoetkoming staat los van de uitbetaling van zorgtoeslag. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag uit, hiervoor dien je zelf een rekeningnummer door te geven. Je kunt je rekeningnummer persoonlijk doorgeven aan de Belastingdienst met dit formulier.

Student en zorgtoeslag

Ben je een student aan een MBO, HBO of universiteit dan gelden voor jou dezelfde vereisten voor de zorgtoeslag. Het maakt dus niet uit of je wel of niet student bent, je kunt je zorgtoeslag eenvoudig en snel aanvragen via ons stappenplan. Wanneer je achttien of ouder bent en je bent verplicht verzekerd in Nederland voor de ziektekosten dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag vanaf je achttiende verjaardag. Voor studenten gelden dezelfde zorgtoeslag inkomens- en vermogensgrenzen. Ook gelden dezelfde zorgtoeslag toeslagpartner regels voor studenten. Studiefinanciering staat los van de zorgtoeslag en wordt niet gezien als belastbaar inkomen voor zorgtoeslag. Studiefinanciering wordt uitbetaald door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), deze betaling staat dus los van de uitbetaling van zorgtoeslag. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag uit, hiervoor dien je zelf een rekeningnummer door te geven. Je kunt je rekeningnummer persoonlijk doorgeven aan de Belastingdienst met dit formulier.

Studeren in het buitenland en zorgtoeslag

Ga je voor langere tijd in het buitenland studeren en schrijf jij je uit bij de gemeente uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) dan vervalt daarmee over het algemeen ook de verplichting om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Wanneer je niet verplicht verzekerd bent in Nederland kun je ook geen zorgtoeslag ontvangen.

Ga je voor korte tijd in het buitenland studeren, bijvoorbeeld op uitwisseling, dan schrijf je je meestal niet uit bij de gemeente uit de GBA. Je blijft dan verplicht tot het hebben van een Nederlandse zorgverzekering en houdt dan ook recht op zorgtoeslag.