Beginnen of juist stoppen met werken heeft invloed op je zorgtoeslag. Vul het stappenplan in met je actuele inkomen om te kijken hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen.

Bijbaan en zorgtoeslag

Heb je alleen een bijbaan omdat je nog naar school gaat of studeert dan volstaat over het algemeen een ruwe schatting van je inkomen. Met de meeste bijbanen wordt immers niet meer dan de afbouwgrens verdiend, je komt in dat geval altijd in aanmerking voor de volledige zorgtoeslag. Je kunt het volledige bedrag aan zorgtoeslag eenvoudig, snel en zonder DigiD terugvragen via ons stappenplan.

Komt jouw inkomen in de buurt van het maximuminkomen, maak dan een specifieke en ruime schatting van je inkomen. Hoe specifieker en ruimer de schatting van je inkomen hoe kleiner de kans op een terugbetaling van de zorgtoeslag. Je kunt hiervoor je loonstrook of jaaropgaaf gebruiken. Mocht je hier hulp bij willen, neem dan telefonisch of per mail contact met ons op.

Voor het eerst werken en zorgtoeslag

Het wel of niet hebben van een opleiding of studie staat los van het recht op zorgtoeslag, je kan dus ook nog zorgtoeslag ontvangen na je studie of opleiding. Ga je na je opleiding of studie voor het eerst werken dan kan dat invloed hebben op jouw zorgtoeslag. De zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van jouw inkomen en wanneer je voor het eerst gaat werken verandert jouw inkomen. Het inkomen voor de zorgtoeslag wordt berekend over de periode van 1 januari t/m 31 december van het jaar waarover je zorgtoeslag ontvangt of aanvraagt. Wanneer je tijdens je opleiding of studie niet hebt gewerkt neem je voor die periode 0 euro mee in de berekening. Voor de overige periode van het jaar neem je je (nieuwe) inkomen mee in de berekening. Over het algemeen blijven net-afgestudeerden in het overgangsjaar van studeren naar werken met het totaal belastbaar inkomen onder de afbouwgrens voor de zorgtoeslag en blijft hun zorgtoeslag dus hetzelfde. Het jaar na het afstuderen heb je waarschijnlijk het volledige jaar (januari t/m december) een volwaardig inkomen en moet je je inkomen voor de zorgtoeslag eventueel wel wijzigen of je zorgtoeslag stopzetten.

Heb je een bijbaan gehad en/of stagegelopen tijdens je studie of opleiding, dan moet je het inkomen hiervan of de stagevergoeding ook meenemen in de berekening van jouw belastbaar inkomen voor de zorgtoeslag. Dit geldt ook wanneer je een BBL-opleiding of werken en leren traject hebt gevolgd. Ook dan moet je het inkomen hiervan meenemen in de berekening van jouw belastbaar inkomen voor de zorgtoeslag.

Nieuwe baan en zorgtoeslag

Voor de zorgtoeslag wordt er gekeken naar jouw belastbaar jaarinkomen, dus over de periode van 1 januari tot en met 31 december. Wanneer je gedurende het jaar een nieuwe baan krijgt dan geef je voor de periode van 1 januari tot de nieuwe baan je oude inkomen op en voor de periode van je nieuwe baan tot 31 december je nieuw inkomen. Deze twee bedragen samen bepalen jouw belastbaar jaarinkomen voor de zorgtoeslag.

Onregelmatige werktijden en zorgtoeslag

Heb je een 0-urencontract of werk je op onregelmatige tijden dan kan het moeilijk zijn om je inkomen voor de zorgtoeslag te berekenen. Weet je zeker dat je minder belastbaar inkomen hebt dan de afbouwgrens, maak dan een ruwe schatting van je inkomen. Kom je wel bij deze grens in de buurt of ga je over deze grens heen maak dan een specifieke schatting van je inkomen. Het is belangrijk dat je een ruime schatting maakt om zo eventuele terugbetalingen van zorgtoeslag achteraf te voorkomen. Gebruik bij het schatten van je inkomen bijvoorbeeld je hoogste loonstrook van de afgelopen tijd of tel bij je uiteindelijke schatting € 1.000 tot € 2.000 op als marge.

Zit je op de grens tussen net wel of net niet recht op zorgtoeslag op basis van je belastbaar jaarinkomen dan is het verstandig om je zorgtoeslag achteraf terug te vragen. Je kunt je zorgtoeslag, zonder uitstel van de aangifte inkomstenbelasting, tot 1 september van het volgende jaar terugvragen. Wanneer je je zorgtoeslag achteraf terugvraagt tegelijk met je aangifte inkomstenbelasting heb je meer zekerheid over je inkomen en is het risico op een terugbetaling zeer klein.

Je kunt je inkomen voor de zorgtoeslag onbeperkt wijzigen als de schatting van je inkomen niet meer representatief of actueel is, eindeloos tobben of de schatting wel echt klopt is dus niet nodig. Je kunt de nieuwe schatting van je inkomen eenvoudig en snel doorgegeven via ons stappenplan.

Onregelmatigheidstoeslagen en dergelijke tellen mee voor je belastbaar jaarinkomen, neem deze dus mee in de schatting van je inkomen voor de zorgtoeslag.